Vítáme Vás na stránkách pátého ročníku technické konference ARaP‘09

Tyto stránky slouží k informačním potřebám konferencí, jejichž plný název je Automatizace, regulace a procesy. Jedná se o technické konference pořádané pro odbornou veřejnost aktivní v oboru automatického řízení s cílem umožnit vzájemnou výměnu praktických poznatků z realizace a použití automatizační techniky. Na rozdíl od vědeckých konferencí není účelem konferencí ARaP prezentovat výsledky vědecké práce, ani se zaměřit na určitou úzce vymezenou oblast. Od prezentujících se očekává zejména všeobecná technická zajímavost příspěvku a vystoupení, které bude srozumitelné pro různorodé účastnické spektrum v rámci oboru vymezeného názvem konference.

Pro pátý ročník konaný opět v Praze v termínu 3. a 4. listopadu 2009 na Fakultě strojní ČVUT se počítá s úspěšným konceptem spojení vyzvaných přednášek, recenzovaných referátů a firemních prezentací včetně příp. malé prezentační výstavky, který se osvědčil v minulých letech. Z přihlášených referátů budou upřednostňovány ty, které prezentují nápaditá řešení a vlastní zkušenosti více než teoretický formalismus. Dodavatelské firmy mají možnost doplnit tato obecně využitelná sdělení komerčními prezentacemi jak formou krátkého vystoupení v průběhu konference, tak i výstavním stolkem, informačními panely, reklamou ve sborníku, na těchto stránkách apod. Dojde však ke změně u vyzvaných přednášek. Přípravný výbor doporučil organizátorům, aby k hlavnímu tématu konference Automatizace a recese zajistili účast a vystoupení významných představitelů státní správy, průmyslových svazů a podniků, které by se mělo stát inspirativním zdrojem diskusních vystoupení a následných neformální diskuzí ve společenském závěru prvního dne konference. Vyzvané přednášky k jednotlivým odborným tématům nahradí letos nově připravovaný kurz Demonstrované aktuální nástroje návrhu automatického řízení pro praxi, realizovaný jako nezávislá část konference s možností přihlásit se i bez účasti na prvním konferenčním dnu. Kurz je určen všem pracovníkům z praxe a škol, kteří jsou v pozici aktivních uživatelů návrhových postupů, a umožní jim, aby si sami potvrdili nebo vytvořili nový názor na nástroje, které buď již používají, nebo hodlají používat, a to v porovnání s dalšími existujícími postupy. Často jim totiž takovéto nebo obdobné funkce a nástroje nabízejí komerční řídicí automaty. Na druhé straně pomůže odběratelům a provozovatelům řídicích systémů lépe si uvědomit možnosti realizovatelné nabízenými prostředky a lépe formulovat své požadavky na dodavatele.

Akci pořadatelsky zaštiťuje Fakulta strojní ČVUT v Praze. Na přípravě konference spolupracují představitelé významných firem z oboru automatizace, mediální partneři a zájmová sdružení. Věříme, že i v době současných hospodářských problémů všichni, kdo jsou v oboru průmyslové automatizace angažováni jako vývojáři, výrobci, projektanti, dodavatelé, uživatelé nebo pedagogové, najdou mnoho nových zajímavých poznatků, inspirací a kontaktů. K aktivní i pasivní účasti Vás srdečně zve odborný garant

Prof. Ing. Bohumil Šulc, CSc.


za přípravný výbor programu konference, který začal pracovat ve složení
Ing. Jan Fibír, CSc.Siemens, s.r.o., divize Industry Solutions
Ing. Jiří VacátkoZAT, a.s. Plzeň – Příbram
Ing. Jiří PliskaI&C Energo, a.s. Třebíč
Ing. Petr BartošíkAutoma, FCC Public s. r. o. Praha
Ing. Tomáš Vránekatx, technická kancelář pro komplexní automatizaci, s.r.o.
Prof. Ing. Milan Hofreiter, CSc.České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní

a VIP přednášející